Intermediaburo
Image default
Rechten

De veelzijdigheid van een immigratie advocaat

Met het toenemende aantal vluchtelingen dat een nieuw thuis zoekt ver van daar waar ooit hun basis was, neemt ook de vraag naar immigratie advocaten toe. Maar, wat doen deze nou precies? En in welke procedures kunnen zij helpend zijn? Een immigratie advocaat kent een grote veelzijdigheid aan professie maar brengt ook andere voordelen met zich mee. In dit artikel worden er een aantal uitgelicht en komen de positieve kenmerken van een immigratieadvocaat naar voren.

Asiel en vluchtelingen

Een immigratie advocaat kan worden ingezet bij het aanvragen van asiel en het bijstaan van dit proces. Daar waar je wilt voorkomen dat je als vluchteling van het kastje naar de muur wordt gestuurd en slechts als nummer wordt beschouwd of informatie vanuit grotere instanties vaag blijft, kan een immigratieadvocaat helpen om jouw situatie gedetailleerd in kaart te brengen en je wegwijs te maken in het vaak lange traject wat asielaanvraag met zich mee brengt. 

Gezinsmigratie en familie bezoek

Daar waar een immigratieadvocaat een alleenstaande vluchteling, met de familie nog in het land van oorsprong wegwijs maakt in het proces van asielaanvraag, kan deze ook bijstaan in de gezinsmigratie die na goedkeuring van asielaanvraag plaats kan vinden. Het voordeel hiervan is dat een groot deel van het proces niet opnieuw doorlopen moet worden. De desbetreffende immigratieadvocaat kent de casus en de persoon en kan vanuit deze lijnen gerichte stappen zetten naar het creëren van de gezinsmigratie en de hereniging met elkaar. Wanneer gezinsmigratie niet aan de orde is geldt dit bijvoorbeeld ook voor familie bezoek. Doordat de immigratieadvocaat vanuit het proces al korte lijnen heeft lopen, kan familiebezoek vaak op kortere termijn worden gerealiseerd dan wanneer deze aanvraag alleen door de grotere instanties wordt behandeld zonder ondersteuning van een advocaat.

Persoonlijk en gemakkelijker

Een immigratieadvocaat is vaak een persoon die als geen ander weet hoe het is om een vreemde te zijn in een nieuw land; de taal niet te kennen en nauwelijks op de hoogte te zijn van de vele procedures. Een immigratieadvocaat wordt dan ook veelal beschouwd als een persoonlijke steun die helpt om sneller gemak te ervaren in het nieuwe land en ondanks de taalbarrière, succesvol de procedures te kunnen doorlopen.